PANORÀMIC 2020
15 d’octubre del 2020: vam anar d’excursió a la Roca Umbert per veure el Festival Panoràmic d'aquest any anomenat EXTIMITAT (l’ús intensiu de les xarxes i la necessitat d’explicar la intimitat per tal que perdi el carácter privat per esdevenir pública),
La Roca Umbert és una antiga fàbrica tèxtil ubicada a Granollers, que actualment és un centre cultural, artístic i tecnològic.
Vam parlar amb l'autora del projecte "Time on quaaludes and red wine" i amb la de Muertes chiquitas.
TIME ON QUAALUDES AND RED WINE - Anna Galí
“Després de la mort del seu fill als 18 anys, a causa d’una sobredosi, Anna Galí descobreix en els seus dipositius i les seves xarxes socials una part d’ell que s’amagava sota la seva aparença de normalitat excepcional: una persona turmentada que va buscar en el consum de drogues una via d’escapament a la seva incomoditat al món, i que va compartir aquesta part més íntima i secreta a través de xarxes socials i internet.
Per a la seva generació les imatges s’han convertit en un acte comunicatiu que s’insereix en l’univers “paral·lel” d’internet i les xarxes socials, on aboquen la seva història vital, anhels i preocupacions. ToQaRW aborda, mitjançant diferents fonts i llenguatges (arxiu familiar, apropiació d’imatges i textos, documents personals, imatges de creació pròpia…) temes com la dualitat entre la identitat que mostrem als nostres éssers més propers i la que mostrem en el món virtual o digital.

MUERTES CHIQUITAS - Mireia Sallarès

Pluralitats orgàsmiques
Mireia Sallarès va iniciar al 2006 aquest projecte i durant quatre anys com un viatge per Mèxic, acompanyada de la seva càmera i un rètol lluminós de neó que deia: Las muertes chiquitas. Els orgasmes femenins representen un possible punt de partida per establir lligams entre el terreny públic i privat, entre l’eròtic i el polític. El vessant íntim de la sexualitat irromp a l’espai del plaer públic, o més ben dit, de l’erotisme construït per diversos mecanismes de comerç i control ideològics, religiosos, culturals. Enfront del sistema actual –tal com Las muertes chiquitas deixen clar– la terra, el cos I el plaer que implica la seva construcció reclamen el dret de participar de manera activa, reflexiva i incloent.
TRANSITIONAL - Jacqui Barrowclliffe
Transitional és un projecte personal de Jacqui Barrowcliffe que reflexiona sobre el dol i la transició entre les diferents etapes del procés. Una mirada sobre com l’absència d’un ésser estimat afecta a l’entorn domèstic i com aquest espai es converteix en una metàfora de l’espai emocional intern. El projecte explora la connexió entre aquests dos espais: el domèstic i l’emocional. Transitional sorgeix de la necessitat de tractar una experiència traumàtica personal i, alhora, convida a l’espectador a entrar en aquest món íntim per trobar un sentit d’equanimitat amb les seves pròpies experiències i emocions.
Les nou imatges de l’exposició reflecteixen diferents moments del procés de dol, començant pel xoc i acabant amb l’acceptació, passant per la negació, la ira, la negociació, l’esgotament, la depressió, el buit i la reflexió, encara que el recorregut no es realitza de manera lineal. Enfrontar-se a un armari ple de roba d’un ésser estimat mort i ser capaç d’acceptar la transformació d’aquest espai és una metàfora de la nostra capacitat per enfrontar-nos al dolor i transformar-lo en una altra cosa.

NO SURRENDERN - Jean-Matthieu Gosselin

Jean-Matthieu Gosselin va iniciar un procés d'investigació per visualitzar els "calaixos vius" de la seva memòria amb l'objectiu de recuperar allò que havia perdut després de patir un ictus, que el va portar a patir amnèsia i afàsia. Amb aquesta experiència vital, va redescobrir una nova manera de viure l'art a partir de terrenys nous i inestables, per descobrir estratègies per viure en un món hostil per algú amb un cervell danyat. Va realitzar fotografies durant 6 anys. En un primer moment, va utilitzar el telèfon mòbil i, després, la càmera fotogràfica. Les imatges el convidaven a la meditació, a la redescoberta de l'entorn, de la lectura, de l'escriptura. La fotografia li va obrir la portar a la rehabilització física ia la recerca dels records.